Simma på kraft eller med teknik

November 13, 2014 by David Näsvik

Simma på kraft eller med teknik

Under dagens cykelpass så undrade jag lite över ifall mina framsteg på simningen kom ifrån förbättrad teknik eller bättre fysik. Man hoppas ju alltid att det neuromuskulära rörelsemönstret har blivit ett strå vassare, eller att vattenläget är bättre. När jag efter mitt cykelpass slog mig ner för att byta om så kändes det övervägande att det var fysiken som var anledningen. I alla fall om man fick tro spegelbilden

Trist nog så har jag ju min bakgrund i basket och amerikansk fotboll, simning eller någon annan konditionsidrott hade ju varit att föredra. På den tiden det begav sig så hade man inte samma tillgång till bra information hur man gör bra alternativträning. Redcore och MAQ-träning var det inte alls tal om, utan den hjälp jag fick var traditionell bodybuildar-träning. Det hela resulterade i helt värdelös träning där jag fick stora muskler som var funktionellt svaga och tunga. En väldigt klen tröst är ju att sånt kan vara till en fördel inför eventuella beach-projekt, men sådana besöker jag väldigt sporadiskt nuförtiden i syfte att sola, utan bara för att simma. Vad värre är att kroppen har ett alldeles utmärkt muskelminne från idiotiska övningar såsom biceps-curl man gjort i tonåren. Därmed är det inte så konstigt att det är just mina biceps som aktiveras när jag simmar mycket. Man hade ju hoppats att det var “latsen” som drog igång draget i simningen, men har man ett annat muskelminne så blir det armarna som tar mest stryk.

En positiv sak med att simma på kraft är att man blir relativt sett bättre i tuffa öppetvatten förhållanden. Oftast tappar duktiga simmare sin teknik i stora vågor och får övergå i större grad att simma på kraft. Har man däremot “ingen” teknik att tappa så ser det ju så klart ljusare ut för kraftsimmaren.

Skall träffa min tekniktränare Daniel Lönnberg och Mikael Rosén i veckan och då kommer jag förhoppningsvis få hela svaret! Ja ni får gärna reta mig för mina värdelösa Selfie-kunskaper, tydligen så skall man inte fota med trainertelefonen (rejält nedsvettad lins)…

Comments

 1. Sami says:

  MAQ träning? Alltså funktionell styrka/rörlighet? Har du några goa bra “måste göra” övningar att nämna?

 2. Sami says:

  Fråga igen: Du skrev i nåt Tweet inlägg: “om man har svårt gå ner i vikt fast man tränar” och taggat BCAA. Tages detta innan träning, ex inför hårda intervaller eller cykelintervaller? Eller bättre vid lågpulsträning?

  • Jag tar BCAA för att snabba på återhämtningen till nästa pass, i och med att det verkligen hjälper så kan jag träna hårdare när väl nästa pass börjar. Om jag bränner mer för att jag får mer muskler med BCAA eller att det är den hårdare träningen är ju egentligen bara vilda spekulationer, då hårdare träning leder till större muskler 😉 Däremot kvarstår faktumet att jag har  svårt att hålla vikten under dessa perioder. Så det är ju inte ett magiskt piller som gör att du går ner i vikt bara genom att äta det.. Vet att du förstår det, men säger till alla andra.

   Mitt intag är följande: 3 tabletter morgon(egentligen innan träning då jag i princip alltid tränar på morgonen), 3 tabletter efter dagens huvudpass, 3 tabletter innan läggdags. Å det är denna burk jag äter ifrån:  http://milebreaker.com/8/sv/artiklar/bcaa-xl

   Som lämpligtvis är på rea 😉

   • Sami says:

    Fattar fattar ..tror jag..Jag får testa detta. Nu tränar jag inte lika mkt som dig kanske i bästa fall en tredjedel. ca 7 tim/vecka uppdelat på för vintern:
    Mån: Löp Vo2max
    Tis: Styrka/rörlighet – lunchsimning
    Ons: Cykel Monark trainer: Vo2max intervaller
    Tors: simmning
    Fred: Löpning tröskel eller Vo2max
    Lör: Cykel tröskelpass + styrka rörlighet
    Sönd: Löpning distans 90-120 min. al cykeldistans

    Är då BCAA bäst vid de hårda passen tror du eller varje pass?

    • Det är jättesvårt att ge konkreta råd utan att veta mer. T.ex har du problem med återhämtningen idag? Om jag snabbkollar det schema så skulle jag gissa att ifall du har det så är det måndagar lifall distanspasset gått för snabbt. Dvs att du har svårt att nå din vo2max fart på löpningen då du är för sliten från dagen innan. Om du har det och inte tar återhämtningsdryck(proteinshake) så tycker jag du skall börja med att testa ut en bra proteindryck typ vitargo/maxim. Så klart kan du även se över din kost istället, men det är bra mycket lättare i mina ögon att blanda en proteindrink. Har man en stressig vardag förutom träningen så är även den “ansträngande”, då är proteindrink tidsbesparande och kommer snabba på återhämtningen bra mycket bättre än att äta t.ex kyckling/keso

     • Sami says:

      Tack! Ja det kan gå lite tung måndagar ibland, precis som du skrev, om söndagspasset gått för hårt eller för långt. Brukar alltid äta bra efter, men du föreslår proteindryck som extra direkt efter eller fylla på under kvällen? 

 3. Sami says:

  Då var det beställt. BÅde BCAA tabletter samt Proteinpulver från Maxim. Din sponsor fick direkt effekt :-)

  • Proteindryck så snabbt som möjligt efter träningspasset så att du påskyndar återhämtningen. Maxim är perfekt där då de innehåller både kolhydrater och protein(exakt det kroppen behöver efter ett hårt träningspass). Helst innan 10min efter. Sedan kan du eftersvettas klart, rörlighetsträna, duscha, ta det lugnt och laga riktig mat, istället för att stressa ihop en måltid bara för att du behöver något snabbt efter träningen.

   Hoppas du blir nöjd!

   • Sami says:

    Tack!! Det testar jag. Blir ofta 30-40 min tidigast efter passet det blir mat. Så detta kanske kan snabba upp återhämtningen bra! Tack igen! 

    • Sami says:

     Blev kompletteringsbeställning idag med några proteinbars från Maxi också, bra ha i väskan. Samt lite andra “godsaker”. :-), nu skall här fällas ner pannben:-)

Leave a Comment

cykloteketlogo-payoff Apollo_logo_bla-1 logo_dark